Cantele

(Puglia)

Het verhaal

Deze wijnen zijn een stukje geschiedenis. Het verhaal begint in het begin van de 20ste eeuw. Het is het verhaal van een man genaamd Giovanni Battista Cantele en de wijnmakerij van zijn familie. Hij is het eerste personage in dit verhaal, dat begint in de stad Imola tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Giovanni Battista Cantele had de stad waar hij was geboren, Pramaggione, verlaten terwijl hij de vrouw volgde die op een dag zijn vrouw zou worden en de moeder van zijn kinderen Augusto en Domenico. Ze zou later de inspiratie worden voor een wijn die nu haar naam draagt: Teresa Manara.

De grote oorlog was voorbij en Giovanni Battista was begonnen te werken in de wijnwereld in Apulië, waar hij wijnen zou kopen om in het noorden te verkopen. Toen Teresa Manara haar man vergezelde op een van zijn reizen naar het zuiden en Lecce voor het eerst zag, was zij net zo ingenomen met de stad als hij was geweest.
Ze vond het zo leuk dat ze haar verlangen om daarheen te verhuizen niet kon weerstaan. Het was een tijd dat mensen naar het noorden gingen op zoek naar werk in de grote steden. Maar ze besloten om van het noorden naar het zuiden te verhuizen om zich te hervestigen in Lecce, een stad die de opmars van de tijd was vergeten.

Vele jaren later startte Augusto Cantele samen met zijn vader en zijn broer Domenico in 1979 de wijnmakerij Cantine Cantele van onze familie. Maar eerst ging hij wijnmaken studeren in het noorden in Conegliano en bleef hij in het noorden om te werken bij wijnmakerijen in Veneto. waar hij zijn passie voor witte wijnen ontdekte.
In de jaren zeventig, toen Italië opnieuw radicale veranderingen onderging, keerde Augusto terug naar zijn familie in Lecce en begon hij te werken als adviseur in de dorpen Guagnano en Salice Salentino. Pas in de jaren negentig, toen hij zijn eerste wijngaarden kocht, produceerde hij de eerste flessen met de familienaam Cantele.

De kleinkinderen van Teresa Manara en Giovanni Battista Cantele zijn vandaag de hoofdpersonen in het verhaal: de kinderen van Augusto, Gianni en Paolo; en Domenico’s kinderen, Umberto en Luisa. Ze hebben allemaal één ding gemeen: een passie en een talent voor wijn.


De wijnen

  • Telero Bianco
  • Telero Rosso
  • Amativo